ПРЕЧИСТВАНЕ НА СГЪСТЕН ВЪЗДУХ

 

Примери за намаляване качеството на произвежданата продукция в резултат от замърсен въздух.

1.Влошава се качеството на приготвените храни и напитки, след като се променят пропорциите в техния състав-производство на сладкиши, алкохол и безалкохолни напитки.

2.Влошава се качеството на цимент и други материали при пневмо транспорт с използване на влажен въздух.

3.Попадането на влага влошава качеството на хартията в полиграфията(залепване, подмокряне и т.н.)

4.Поврежда се пневматичното оборудване. Направените изпитания в аеро динамични тръби показват, че удар от капки течност при свръх високите скорости на сгъстения въздух е равностойно на обстрел от патрони на автоматично оръжие.

 

Консултация: Енергийна ефективност и качество на сгъстения въздух

1.Проектиране и избор на компресорно оборудване, което поддържа високо качество на сгъстения въздух.

2.Проектиране на инсталации за сгъстен въздух работещи с безмаслен компресор.

1.Стандарт за чистота на сгъстения въздух DIN ISO 8573-1:2010

    В страните от Европейския съюз в който България е член, стандарта за качество на сгъстения въздух е DIN ISO 8573-1. Неговата последна редакция има вида :

 

2.Последици в резултат от влошеното качество на сгъстения въздух

 

Не отстраняването на кондензирана влага в сгъстения въздух е причина за :

1.Измиване на защитения маслен филм по пневматичните инструменти и механизми.

2.Корозия на металите и поява на ръжда.

3.Нарушаване работата на пневматичните елементи и пневматичните цилиндри.

4.Нарушава се работата на КИП и технологичните автоматични режими.

5.Появишава се стойността на техническото обслужване.

 

При контрол на качеството на сгъстения въздух се постигат следните ползи:

  • По-дълъг срок на годност на производственото оборудване.
  • Подобрява се качеството на произвежданата продукция.
  • Пневматичните тръбопроводи се предпазват от конденз и ръжда.
  • По-малки сервизни разходи: по-малки аварии (по-ниски текущи разходи).
  • По-малки загуби от налягане от утечки и съпротивления на въздуха и като следствие от това по-ниска консумация на енергия.